Barcelona Photo Center

Adolf Mas. Els ulls de Barcelona

18.FEB.2022           15.MAI.2022

Vista de la Puerta del Ángel, 1902

Adolf Mas Ginestà
Vista del Portal de l’Àngel, 1902
© Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic

Exposició

 

18.FEB.2022         15.MAI.2022

2On?

Centre de Fotografia KBr
Avinguda del Litoral, 30 – 08005 Barcelona

Telf: +34 93 272 31 80

infokbr@fundacionmapfre.org

Horari general:
Fins el 30 de març:
Dilluns (excepte festius): tancat
Dimarts a diumenges (i festius): 11:00 – 19:00 h

Des de l’1 d’abril:
Dilluns (excepte festius): tancat
Dimarts a diumenges (i festius): 11:00 – 20:00 h

Tancament de sales:
25 de desembre; 1 i 6 de gener

Horaris especials:
24 i 31 de desembre, 5 de gener 11.00 – 15:00 h

*El desallotjament de les sales s’inicia 10 minuts abans del tancament. L’últim accés (18:30 o 19:30) només permet un recorregut de 20 minuts.

Com arribar

Autobusos: 59, 136, V21, V27, H16, 47, V23
www.tmb.cat

Metro: L4 i L1
www.tmb.cat

Bicis: 396; 397
www.bicing.barcelona

Audioguies

Disponibles en espanyol, català i anglès. Format en línia, accessible a través del mòbil sense descàrregues ni instal·lacions.

Disponible també en dispositiu auditiu que es pot obtenir a la sala (segons disponibilitat).

Preu: 4€

Accessibilitat

La sala d’exposicions compta amb rampa per a cadires de rodes i ascensor intern.

Serveis

Consigna.

Llibreria

Llibreria KBr by Juan Naranjo.

librería@juannaranjo.eu / Telf. (+34) 933 568 021

Nascut a Solsona (Lleida) el 28 de setembre del 1860, Adolf Mas es trasllada a Barcelona poc abans del 1890. D’aquesta manera, deixa la seva ciutat natal i una feina de procurador per un futur incert a la Ciutat Comtal i s’inicia en el sector tèxtil. Uns anys més tard, freqüenta el local Els Quatre Gats, on estableix relació amb intel·lectuals i artistes de l’època. Després de la seva formació com a fotògraf, el 1901 funda un primer establiment de venda de material fotogràfic, que, uns anys més tard, es convertirà en l’«Estudi de Fotografia A. Mas», antecessor de l’«Arxiu Mas».

Mas es consolida com al fotògraf de referència d’arquitectes com Josep Puig i Cadafalch, que el contracta per fotografiar els seus edificis a tall d’inventari. L’autor fa una àmplia sèrie de reportatges entre els quals destaquen les imatges de la Sagrada Família.

Pioner del reporterisme gràfic a Catalunya a principis del segle XX, els seus retrats per encàrrec destinats a revistes il·lustrades ens deixen un extraordinari testimoni dels cercles intel·lectuals de l’època. A partir del 1910, la seva producció se centra en el registre del patrimoni artístic i monumental, especialment després de rebre l’encàrrec de conformar un repertori iconogràfic d’Espanya el 1915. La seva tasca es focalitza en l’administració d’una potent estructura arxivística destinada a la consulta pública que, el 1936, any de la seva mort, comptava aproximadament amb 100.000 negatius.

Comissària: Carmen Perrotta

Compra d'entrades

Adolf Mas. Els ulls de Barcelona

Selecciona una opció

Entrades

La venda online a d'entrades estarà disponible a partir del 1 de febrer.

Individual

Entrada PLUS

 • ENTRADA i AUDIOGUIA per Adolf Mas. Els ulls de Barcelona i Lee Friedlander. Audioguia accessible online, des del telèfon mòbil (Smartphone, Iphone) sense descàrregues ni instal·lacions. També es pot sol·licitar un dispositiu a la sala (si hi ha disponibilitat). (Cada exposició inclou una presentació, en castellà, del/a comissari/a o el/la coordinador/a de la mateixa).
 • PREUS: PLUS GENERAL: 9 €. PLUS REDUÏDA: 7 € (Col·lectius amb dret a entrada reduïda). Dimarts no festius: 4 €.
 • No inclou auriculars. Pots afegir-los (1€) durant el procés de compra online o a la taquilla de sala; per raons de sostenibilitat et recomanem que portis els teus propis auriculars.

Entrada individual

 • Permet la visita a Lee Friedlander i Adolf Mas. Els ulls de Barcelona.
 • PREUS: Entrada general: 5 €. Entrada reduïda: 3 €(Col·lectius amb dret a entrada reduïda)
 • Accés gratuït general (dimarts no festius): 0 €.

Els/les beneficiaris/àries de col·lectius amb dret a entrada gratuïta han d'obtenir la seva entrada a la taquilla de la sala.

Visita comentada

 • Una aproximació a les claus de l'exposició de la mà dels nostres mediadors culturals.
 • Sense cost addicional a l'entrada. Informació a recepció.
 • Horari: Dimecres i dijous: 17-19 h | Divendres i Dissabtes: 12-14h, 17-19 h | Diumenges i festius: 12-14 h.

Clients MAPFRE

 • MAPFRE ofereix als seus assegurats 2 entrades gratuïtes (4 en el cas dels Clients Platino) per visitar Lee Friedlander i Adolf Mas. Els ulls de Barcelona a la data que triïn.
 • Per obtenir les entrades cortesia de MAPFRE, accedeix a la taquilla online i segueix el procés de compra. Abans del pagament, el programa us sol·licitarà el vostre NIF/NIE i automàticament activarà la gratuïtat de les entrades que us corresponen.
 • Les invitacions s'han de fer servir en una única visita.
 • Si tens algun dubte, pots consultar aquestes senzilles Indicacions.

Entitats col·laboradores

 • Si pertanys a alguna de les entitats col·laboradores amb Fundació MAPFRE, has d'obtenir la seva entrada reduïda (1 €) a la taquilla de la sala.

Audioguies

 • Si ja has adquirit una entrada i vols afegir l'audioguia, pots adquirir-la de forma individual. Preu: 4 €
 • La audioguia es accessible online, des del telèfon mòbil (Smartphone, Iphone) sense descàrregues ni instal·lacions. També es pot sol·licitar un dispositiu a la sala (si hi ha disponibilitat). (Cada exposició inclou una presentació, en castellà, del/a comissari/a o el/la coordinador/a de la mateixa).
 • No inclou auriculars. Pots afegir-los (1€) durant el procés de compra online o a la taquilla de sala; per raons de sostenibilitat et recomanem que portis els teus propis auriculars.

Grups

Visita de grup

 • En la visita de grup és obligatòria la presència d'un / a guia o responsable de el grup. Si voleu demanar aquest servei a Fundación MAPFRE, sol·liciti informació i tarifes a: infokbr@fundacionmapfre.org.
 • El grup ha d'estar compost per un mínim de 6 pax. i un màxim de 15 pax. (guia inclòs/a).
 • HORARI: Dimecres les: 16:00 - 16:30 -17:00.
 • La formalització de la reserva implica l'acceptació d'aquestes Normes de grups externs.

3 €/pax.

Col·legis

Per informació sobre el contingut, horaris i tarifes de les activitats escolars, consulta la secció Col·legis i famílies.

Famílies

Per informació sobre el contingut, horaris i tarifes de les activitats familiars, consulta la secció Col·legis i famílies.

Important:

 • Totes les modalitats d'entrades permeten l'accés a les dues exposicions.
 • No s'admeten canvis o devolucions excepte per causa de força major justificada.
 • Aforament reduït per prevenció sanitària. Obtingui des d'aquí la seva entrada a la taquilla en línia per evitar esperes.
 • Per necessitats de conservació les sales mantenen una temperatura constant de 21º, de manera que és possible que durant la visita convingui portar alguna roba lleugera d'abric.
 • Fundació MAPFRE no es responsabilitza de les tarifes, horaris i altres informacions aplicades a les pàgines web d'altres entitats on es poden adquirir entrades per a les seves exposicions.

L’exposició Adolf Mas. Els ulls de Barcelona recorre l’obra d’aquesta figura clau de la fotografia noucentista catalana, a través de 200 fotografies i divers material documental, dividit en quatre seccions temàtiques que tracten els aspectes centrals de la seva trajectòria.

El nucli central de la mostra recull la producció fotogràfica generada per l’autor en el marc de Barcelona. Adolf Mas plasma els canvis arquitectònics, socials i culturals de la ciutat en imatges que entrecreuen el registre documental i les línies estètiques dels corrents artístics europeus contemporanis. Una Barcelona de contrastos, estratificada entre les barraques de l’extraradi i les mansions de l’Eixample, entre els luxosos cafès del centre destinats a satisfer els plaers de la burgesia i les barraques erigides per captaires a la Barceloneta.

L’exposició s’emmarca en la línia de programació que Fundación MAPFRE ha iniciat a Barcelona en col·laboració amb institucions catalanes que acullen un patrimoni fotogràfic d’allò més ric. Aquesta vegada, la mostra està organitzada en col·laboració amb la Fundació Institut Amatller d’Art Hispànic. A més, hem comptat amb la generositat de la Diputació de Barcelona. Arxiu General; la Biblioteca de Catalunya. Barcelona; l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Ajuntament de Barcelona; el MAE-Institut del Teatre; i la Col·lecció particular Família Pasans Bertolin, que ens han deixat les seves obres de manera desinteressada.

L’arxiu Mas: creat per Adolf Mas el 1900 amb el propòsit d’inventariar el repertori iconogràfic de Catalunya i, posteriorment, de tot Espanya, constitueix l’arxiu fotogràfic més important d’Europa sobre patrimoni espanyol. Una obra monumental desenvolupada al llarg de més de trenta anys en la qual una idea avantguardista, sorgida amb finalitats comercials, es va materialitzar sense perdre de vista la importància de documentar i divulgar un patrimoni cultural compartit. Després de la Guerra Civil Espanyola, l’Arxiu Mas va ser adquirit per Teresa Amatller el 1941 i actualment perdura com a part dels fons de l’Institut Amatller d’Art Hispànic.

Els Quatre Gats: el 12 de juny del 1897 va obrir les portes, a la planta baixa de la Casa Martí, al carrer de Montsió de Barcelona, Els Quatre Gats, obra d’un jove Josep Puig i Cadafalch. Un cèlebre cafè que naixia sota el model de Le Chat Noir de París tal com pretenien els seus fundadors: Ramon Casas, Pere Romeu, Santiago Rusiñol i Miquel Utrillo. Durant els sis anys que va estar actiu, el cèlebre cafè va representar el lloc de referència del Modernisme català. Catalitzador d’idees i tendències del món artístic i intel·lectual barceloní, el lloc va ser freqüentat per figures com Antoni Gaudí, Isidre Nonell o Pablo Picasso. Adolf Mas en documenta l’interior a partir del 1900 i té uns importants vincles amb els artistes lligats a l’establiment, en particular amb Ramon Casas, l’amistat dels quals durarà anys.

Concurs artístic de la Barcelona antiga: el 1908, la construcció de la futura Via Laietana, prevista per la gran reforma urbanística posada en acte pel Pla Cerdà, va comportar la destrucció d’una àrea d’alta densitat residencial del nucli antic de Barcelona. L’Ajuntament, sota petició de la Unió d’Artistes de Barcelona, va convocar un concurs amb l’objectiu de documentar la memòria de l’entramat arquitectònic destinat a l’enderrocament. La iniciativa va tenir molt d’èxit i s’hi van arribar a presentar 38 sèries, formades per dibuixos i fotografies. Adolf Mas va ser un dels autors més premiats. En les seves imatges, que recorden les fotografies que Eugène Atget va realitzar del Vell París, s’aprecia la presència de persones que humanitzen les vistes arquitectòniques, en un intent clar de dignificar la història d’aquells edificis, i dels seus habitants, davant de la seva imminent desaparició.

Fotografies d’espectacle: en el marc de la seva activitat com a retratista, Mas desenvolupa una línia de producció específicament vinculada amb el sector de l’espectacle. Exemples d’aquesta activitat són els reportatges fets entre el 1914 i el 1915 dedicats a dos personatges emblemàtics de l’època: la ballarina Tórtola Valencia (1882-1955) i la soprano María Barrientos (1884-1946). L’espectacularitat de les imatges d’aquestes sèries, en les quals, sens dubte, l’execució tècnica té un paper fonamental, així com el carisma propi de les artistes, queda ressaltada gràcies a un impactant cromatisme que remet a l’interès per el fet exòtic.

Si desitja posar-se en contacte amb el Departament de Comunicació per a sol·licitar el dossier de premsa, imatges en alta resolució o qualsevol altre assumpte, si us plau ompli el següent formulari especificant el/s mitjà/s per al/als quals se sol·licita informació.

També et pot interessar

New York City, 1963