Barcelona Photo Center

Anastasia Samoylova. Image Cities

16.FEB.2023          14.MAIG.2023

Green Umbrella, Zurich 2022

Anastasia Samoylova
Green Umbrella, Zurich 2022
© Anastasia Samoylova

Exposició

 

16.FEB.2023        14.MAIG.2023

On?

Centre de Fotografia KBr
Avinguda del Litoral, 30 – 08005 Barcelona

Telf: +34 93 272 31 80 (Atenció a l’horari d’obertura de la sala)

infokbr@fundacionmapfre.org

Horari general:
Fins el 30 de març:
Dilluns (excepte festius): tancat
Dimarts a diumenges (i festius): 11:00 a 19:00 h

Des de l’1 d’abril::
Dilluns (excepte festius): tancat
Dimarts a diumenges (i festius): 11:00 a 20:00 h

Tancament de sales:
25 de desembre; 1 i 6 de gener

Horaris especials:
24 i 31 de desembre, 5 de gener 11.00 – 15:00 h

*El desallotjament de les sales s’inicia 10 minuts abans del tancament. L’últim accés (18:30 o 19:30) només permet un recorregut de 20 minuts.

Com arribar

Autobusos: 59, 136, V21, V27, H16, 47, V23
www.tmb.cat

Metro: L4 i L1
www.tmb.cat

Bicis: 396; 397
www.bicing.barcelona

Audioguies

Disponibles en espanyol, català i anglès. Format en línia, accessible a través del mòbil sense descàrregues ni instal·lacions.

Disponible també en dispositiu auditiu que es pot obtenir a la sala (segons disponibilitat).

Preu: 4€

Accessibilitat

La sala d’exposicions compta amb rampa per a cadires de rodes i ascensor intern.

Serveis

Consigna.

Llibreria

Telf. (+34) 932 723 180

El projecte Image Cities de la fotògrafa russoamericana Anastasia Samoylova és la proposta guanyadora de la primera edició del KBr Photo Award, engegat per Fundació MAPFRE, amb caràcter biennal, el 2021.

Images Cities és un treball exhaustiu i conscienciós, desplegat en diverses localitzacions, al voltant de la integració de la fotografia i de la imatge a l’entorn urbà. Samoylova renova la visió i el llenguatge de la fotografia documental en un procés de treball que ella defensa com a artesanal: les fotografies se superposen les unes a les altres creant collages dels quals la figura humana està gairebé sempre absent i, si apareix, ho fa a una escala mínima davant de la grandesa dels edificis i els anuncis publicitaris. Les seves imatges expressen les ambivalències i les contradiccions del paisatge urbà actual: mentre les ciutats intenten promoure la seva individualitat, els seus espais avancen cap a un escenari genèric on la configuració específica de cada urbs perd la seva singularitat en una arquitectura anònima d’acer i vidre.

Comissària: Victoria del Val

Compra d’entrades

Anastasia Samoylova. Image Cities

Selecciona una opció

Entrades

Individual

Entrada PLUS

 • ENTRADA i AUDIOGUIA únicament perAnastasia Samoylova e Ilse Bing. Audioguia accessible online, des del telèfon mòbil (Smartphone, Iphone) sense descàrregues ni instal·lacions. També es pot sol·licitar un dispositiu a la sala (si hi ha disponibilitat). (Cada exposició inclou una presentació, en castellà, del/a comissari/a o el/la coordinador/a de la mateixa).
 • PREUS: PLUS GENERAL: 9 €. PLUS REDUÏDA: 7 € (Col·lectius amb dret a entrada reduïda). Dimarts no festius: 4 €.
 • No inclou auriculars. Pots afegir-los (1€) durant el procés de compra online o a la taquilla de sala; per raons de sostenibilitat et recomanem que portis els teus propis auriculars.

Entrada individual

Els/les beneficiaris/àries de col·lectius amb dret a entrada gratuïta han d’obtenir la seva entrada a la taquilla de la sala.

(En el cas de gratuïtat per discapacitat/mobilitat reduïda podeu sol·licitar reserva prèvia d’entrada al mail: infokbr@fundacionmapfre.org)

Visita comentada

 • La mediació cultural és un dels instruments més dinàmics i eficaços que les institucions museístiques utilitzem per facilitar als nostres visitants una millor comprensió de les exposicions.
 • En una breu explicació (15-20 min. aprox.), el nostre equip de mediació comparteix amb els visitants interessats conceptes i informacions amb què aprofundir en l’apreciació i el gaudi de les obres exposades.
 • Horaris:
  • FINS EL 30 DE MARÇ: Dimecres i dijous: de 16 a 19 h; divendres i dissabtes: de 12a 14 h i de 16 a 19 h; diumenges i festius: de 12 a 14 h.
  • DES DE L’1 D’ABRIL: Dimecres i dijous: de 17 a 20 h; divendres i dissabtes: de 12a 14 h i de 17 a 20 h; diumenges i festius: de 12 a 14 h.
 • Sense cap cost addicional a l’entrada. Informació a recepció.

Clients MAPFRE

 • MAPFRE ofereix als seus assegurats 2 entrades gratuïtes (4 en el cas dels Clients Platino) per visitar Anastasia Samoylova e Ilse Bing.
 • Per obtenir les entrades cortesia de MAPFRE, accedeix a la taquilla online i segueix el procés de compra. Abans del pagament, el programa us sol·licitarà el vostre NIF/NIE i automàticament activarà la gratuïtat de les entrades que us corresponen.
 • Les invitacions s’han de fer servir en una única visita.
 • Si tens algun dubte, pots consultar aquestes senzilles Indicacions.

Entitats col·laboradores

 • Si pertanys a alguna de les entitats col·laboradores amb Fundació MAPFRE, has d’obtenir la seva entrada reduïda (1 €) a la taquilla de la sala.

Audioguies

 • Si ja has adquirit una entrada i vols afegir l’audioguia, pots adquirir-la de forma individual. Preu: 4 €
 • La audioguia es accessible online, des del telèfon mòbil (Smartphone, Iphone) sense descàrregues ni instal·lacions. També es pot sol·licitar un dispositiu a la sala (si hi ha disponibilitat). (Cada exposició inclou una presentació, en castellà, del/a comissari/a o el/la coordinador/a de la mateixa).
 • No inclou auriculars. Pots afegir-los (1€) durant el procés de compra online o a la taquilla de sala; per raons de sostenibilitat et recomanem que portis els teus propis auriculars.

Grups

Visita de grup

 • En la visita de grup és obligatòria la presència d’un / a guia o responsable de el grup. Si voleu demanar aquest servei a Fundación MAPFRE, sol·liciti informació i tarifes a: infokbr@fundacionmapfre.org.
 • El grup ha d’estar compost per un mínim de 6 pax. i un màxim de 15 pax. (guia inclòs/a).
 • HORARI: Dimecres les: 16:00 – 16:30 -17:00.
 • La formalització de la reserva implica l’acceptació d’aquestes Normes de grups externs.

3 €/pax.

Col·legis

Per informació sobre el contingut, horaris i tarifes de les activitats escolars, consulta la secció Col·legis i famílies.

Famílies

Per informació sobre el contingut, horaris i tarifes de les activitats familiars, consulta la secció Col·legis i famílies.

Important:

 • No s’admeten canvis o devolucions excepte per causa de força major justificada.
 • La compra d’entrades pressuposa l’acceptació d’aquestes Normes per a la visita. Rcomanem la seva lectura abans d’accedir a la sala.
 • Fundació MAPFRE no es responsabilitza de les tarifes, horaris i altres informacions aplicades a les pàgines web d’altres entitats on es poden adquirir entrades per a les seves exposicions.
 • Per necessitats de conservació les sales mantenen una temperatura constant de 21º, de manera que és possible que durant la visita convingui portar alguna roba lleugera d’abric.

El recorregut expositiu es desplega al llarg de 46 imatges que conformen el gruix d’Image cities, un corpus que cobra sentit com a sèrie en tant que és aquesta mateixa serialitat la que acaba diluint el que cada ciutat té d’específic, d’individual. Els homes i les dones que s’endevinen en algunes d’aquestes urbs passegen indiferents pels seus carrers, gairebé sempre abstrets, davant dels grans edificis, les lones i les tanques publicitàries dedicades a noves promocions de luxe, perfums de moda o de bellesa. Sempre de colors vius i contorns nítids, jocs de reflexos o composicions en successions de plànols, a les imatges de Samoylova destaca la monumentalitat dels edificis o gratacels davant de qualsevol altre motiu que aparegui a la imatge.

El darrer grup de la mostra està dedicat a la dona a la ciutat. La figura femenina és el centre de la societat de consum, objecte i subjecte d’una publicitat que vincula l’existència al luxe i al glamur, i que no té gaire a veure amb els problemes i les preocupacions quotidianes de la gran majoria dels ciutadans.

Cal no oblidar que a l’obra de Samoylova ressonen els ressons de la fotografia de tradició documental abordada per figures com Eugène Atget al començament del segle XX, però també per dones com Berenice Abbot o Lisette Model. Els jocs de reflexos i miralls, les composicions tallades només poden recordar l’obra de Lee Friedlander, un dels artistes més venerats per Samoylova i un dels que van renovar el camp d’aquesta tradició juntament amb Diane Arbus o Garry Winogrand a finals de els anys seixanta del segle passat.

KBr Photo Award: El premi, impulsat per Fundació MAPFRE, neix el 2021 com una iniciativa ambiciosa que busca recolzar i impulsar propostes de fotògrafs actuals que es vinculin d’alguna manera amb la fotografia documental. Aquesta tradició és, des de l’any 2007, un dels eixos principals de la programació d’exposicions de fotografia de la Fundació MAPFRE i de la seva col·lecció fotogràfica, que inclou fons de Walker Evans, Lee Friedlander o Lissete Model entre d’altres. Seguint l’estela d’aquesta tradició, el treball d’Anastàsia Samoylova aporta un llenguatge i una visió renovada dins aquesta pràctica documental, incorporant vibrants imatges de paisatges urbans en un món ambivalent i contradictori que actualment viu una època marcada per crisis importants, no només de caràcter econòmic, també climàtica i fins i tot sociocultural.

La no ciutat: A l’època actual, d’economies neoliberals, mercats financers interconnectats i imatges globals, els centres internacionals econòmics i culturals s’estan tornant cada cop més semblants. Tot i això, ciutats com Nova York, Moscou o Londres intenten promoure la seva individualitat, sovint donant un nou significat a la seva història específica. Tot i aquest desig, totes aquestes ciutats s’encaminen cap a un paisatge urbà genèric, d’arquitectura anònima feta d’acer i vidre, on els habitatges, les oficines i les botigues són totes iguals. El projecte de Samoylova analitza de prop el paper que juga la fotografia en la creació d’aquesta bretxa ideològica entre una identitat urbana de què es presumeix i la realitat que mostren.

El collage: Des dels seus primers treballs una de les preocupacions més grans de Samoylova ha estat la composició de les seves imatges, perfectament estudiades i amb elements superposats, fonamentals per obtenir els resultats que busca. Aquests collages, creats amb imatges extretes per norma general d’internet i lliures de drets s’imprimeixen, retallen, ensamblen, munten i es porten a allò tridimensional per tornar a allò bidimensional una vegada fotografiats, en un procés de treball en què es privilegia allò manual i artesanal.

Si desitja posar-se en contacte amb el Departament de Comunicació per a sol·licitar el dossier de premsa, imatges en alta resolució o qualsevol altre assumpte, si us plau ompli el següent formulari especificant el/s mitjà/s per al/als quals se sol·licita informació.

També et pot interessar

Scandale, 1947