Barcelona Photo Center

Bleda y Rosa

26.MAI.2022          04.SET.2022

Mercado. Puerta del mercado de Mileto. Museo de Pérgamo, Berlín, 2021

Bleda y Rosa
Mercado [Mercat]. Porta del mercat de Mileto. Museu de Pèrgam, Berlín, 2021. Sèrie Tipologies
© Bleda y Rosa, VEGAP, Barcelona, 2022

Exposició

 

26.MAI.2022        04.SET.2022

On?

Centre de Fotografia KBr
Avinguda del Litoral, 30 – 08005 Barcelona

Telf: +34 93 272 31 80

infokbr@fundacionmapfre.org

Horari general:
Dilluns (excepte festius): tancat
Dimarts a diumenges (i festius): 11:00 – 20:00 h

Tancament de sales:
25 de desembre; 1 i 6 de gener

Horaris especials:
24 i 31 de desembre, 5 de gener 11.00 – 15:00 h

*El desallotjament de les sales s’inicia 10 minuts abans del tancament. L’últim accés (19:30) només permet un recorregut de 20 minuts.

Com arribar

Autobusos: 59, 136, V21, V27, H16, 47, V23
www.tmb.cat

Metro: L4 i L1
www.tmb.cat

Bicis: 396; 397
www.bicing.barcelona

Audioguies

Disponibles en espanyol, català i anglès. Format en línia, accessible a través del mòbil sense descàrregues ni instal·lacions.

Disponible també en dispositiu auditiu que es pot obtenir a la sala (segons disponibilitat).

Preu: 4€

Accessibilitat

La sala d’exposicions compta amb rampa per a cadires de rodes i ascensor intern.

Serveis

Consigna.

Llibreria

Llibreria KBr by Juan Naranjo.

librería@juannaranjo.eu / Telf. (+34) 933 568 021

Alguns dels eixos sobre els quals giren bona part de les nostres emocions –el paisatge, el temps, la memòria…– ho són també de l’obra de Bleda y Rosa, sens dubte una de les més singulars del panorama fotogràfic espanyol contemporani.

María Bleda (Castelló, 1976) i José María Rosa (Albacete, 1970) fa tres dècades que exploren conjuntament, a través d’una rigorosa i profunda recerca visual, els vincles entre imatge, lloc i memòria. Camps de futbol, Camps de batalla, Origen o Promptuari són algunes de les sèries –la sèrie és el format en què al capdavall s’estructura tota la seva obra– més rellevants de la seva trajectòria, amb les quals han anat desenvolupant un llenguatge propi, entre la visualitat i la textualitat, que els permet tornar una vegada i una altra sobre un dels seus principals focus d’interès: la representació dels diferents significats i les diverses evocacions que la mirada humana fa sorgir de la contemplació del paisatge.

Aquesta exposició reuneix per primera vegada la totalitat de la seva obra, presentada en una videoinstal·lació, amb unes projeccions que conviden a experimentar-la amb uns altres ritmes de contemplació i a descobrir noves associacions entre les imatges que componen cada sèrie.

Bleda y Rosa van obtenir el Premi Nacional de Fotografia l’any 2008.

Comissària: Marta Dahó.

Compra d'entrades

Bleda y Rosa

Selecciona una opció

Entrades

Individual

Entrada PLUS

 • ENTRADA i AUDIOGUIA per Bleda y Rosa (no hi ha audioguia per a Ressonàncies). Audioguia accessible online, des del telèfon mòbil (Smartphone, Iphone) sense descàrregues ni instal·lacions. També es pot sol·licitar un dispositiu a la sala (si hi ha disponibilitat). (Cada exposició inclou una presentació, en castellà, del/a comissari/a o el/la coordinador/a de la mateixa).
 • PREUS: PLUS GENERAL: 9 €. PLUS REDUÏDA: 7 €. (Col·lectius amb dret a entrada reduïda). Dimarts no festius: 4 €.
 • No inclou auriculars. Pots afegir-los (1€) durant el procés de compra online o a la taquilla de sala; per raons de sostenibilitat et recomanem que portis els teus propis auriculars.

Entrada individual

 • Permet la visita a Bleda i Rosa y a Ressonàncies. Col·lecions Fundación MAPFRE.
 • PREUS: Entrada general: 5 €. Entrada reduïda: 3 € (Col·lectius amb dret a entrada reduïda)
 • Accés gratuït general (dimarts no festius): 0 €.

Els/les beneficiaris/àries de col·lectius amb dret a entrada gratuïta han d'obtenir la seva entrada a la taquilla de la sala.

Visita comentada

 • La mediació cultural és un dels instruments més dinàmics i eficaços que les institucions museístiques utilitzem per facilitar als nostres visitants una millor comprensió de les exposicions.
 • En una breu explicació (15-20 min. aprox.), el nostre equip de mediació comparteix amb els visitants interessats conceptes i informacions amb què aprofundir en l'apreciació i el gaudi de les obres exposades.
 • Horaris: Dimecres i Dijous: de 16:00 a 20:00 ; divendres i dissabtes: de 12:00 a 14:00 i de 16:00 a 20:00 ; diumenges i festius: de 12:00 a 14:00.
 • Sense cap cost addicional a l'entrada. Informació a recepció.
 • La visita comentada no s'ofereix a l'agost.

Clients MAPFRE

 • MAPFRE ofereix als seus assegurats 2 entrades gratuïtes (4 en el cas dels Clients Platino) per visitar Bleda y Rosa i Ressonàncies. Col·lecions Fundación MAPFRE a la data que triïn.
 • Per obtenir les entrades cortesia de MAPFRE, accedeix a la taquilla online i segueix el procés de compra. Abans del pagament, el programa us sol·licitarà el vostre NIF/NIE i automàticament activarà la gratuïtat de les entrades que us corresponen.
 • Les invitacions s'han de fer servir en una única visita.
 • Si tens algun dubte, pots consultar aquestes senzilles Indicacions.

Entitats col·laboradores

 • Si pertanys a alguna de les entitats col·laboradores amb Fundació MAPFRE, has d'obtenir la seva entrada reduïda (1 €) a la taquilla de la sala.

Audioguies

 • Si ja has adquirit una entrada i vols afegir l'audioguia, pots adquirir-la de forma individual. Preu: 4 €
 • La audioguia es accessible online, des del telèfon mòbil (Smartphone, Iphone) sense descàrregues ni instal·lacions. També es pot sol·licitar un dispositiu a la sala (si hi ha disponibilitat). (Cada exposició inclou una presentació, en castellà, del/a comissari/a o el/la coordinador/a de la mateixa).
 • No inclou auriculars. Pots afegir-los (1€) durant el procés de compra online o a la taquilla de sala; per raons de sostenibilitat et recomanem que portis els teus propis auriculars.

Grups

Visita de grup

 • En la visita de grup és obligatòria la presència d'un / a guia o responsable de el grup. Si voleu demanar aquest servei a Fundación MAPFRE, sol·liciti informació i tarifes a: infokbr@fundacionmapfre.org.
 • El grup ha d'estar compost per un mínim de 6 pax. i un màxim de 15 pax. (guia inclòs/a).
 • HORARI: Dijous les: 11:00 - 11:30 - 12:00.
 • La formalització de la reserva implica l'acceptació d'aquestes Normes de grups externs.

3 €/pax.

Col·legis

Per informació sobre el contingut, horaris i tarifes de les activitats escolars, consulta la secció Col·legis i famílies.

Famílies

Per informació sobre el contingut, horaris i tarifes de les activitats familiars, consulta la secció Col·legis i famílies.

Important:

 • No s'admeten canvis o devolucions excepte per causa de força major justificada.
 • Fundació MAPFRE no es responsabilitza de les tarifes, horaris i altres informacions aplicades a les pàgines web d'altres entitats on es poden adquirir entrades per a les seves exposicions.
 • Per necessitats de conservació les sales mantenen una temperatura constant de 21º, de manera que és possible que durant la visita convingui portar alguna roba lleugera d'abric.
 • Obtingui des d'aquí la seva entrada a la taquilla en línia per evitar esperes.
Aquesta exposició recorre la trajectòria de Bleda y Rosa al llarg de tres dècades i aplega per primera vegada tot el conjunt d’obra que han realitzat fins a dia d’avui.

La mostra inclou els grans eixos discursius del seu treball, entre els quals destaquen la dialèctica entre paisatge i territori, entre història i memòria, entre imatge i text. Aquests interessos, Bleda y Rosa els han tractat a través d’investigacions desenvolupades al llarg de tota la seva trajectòria i organitzades finalment en projectes de caràcter serial.

A partir d’un enfocament que entén l’espai expositiu com a lloc d’assaig i reflexió, aquesta vegada el seu treball es presenta com una videoinstal·lació in situ, és a dir, com una mostra pensada específicament per a l’espai que l’allotja. En aquesta proposta expositiva, l’objecte fotogràfic desapareix i les projeccions conviden a experimentar la seva obra amb uns altres ritmes de contemplació i a descobrir noves associacions entre les imatges que componen cada sèrie. El desplegament que ofereix un muntatge d’aquesta naturalesa permet apreciar i aprofundir en el gran abast visual i discursiu de la seva pràctica artística i obre noves opcions per a l’anàlisi dels diferents temes presents en la seva obra.

Descarrega el fullet de l’exposició (2 MB)

Paisatge. El terme «paisatge» ha estat sempre discutit i analitzat des de diferents punts de vista, ja que la seva comprensió no és unívoca perquè es tracta d’un concepte que remet tant a una realitat material com a la seva representació. La concepció del paisatge depèn de qui el mira, del seu propi constructe cultural o social, per la qual cosa a partir dels anys setanta del segle passat s’ha fet cada cop més evident la dificultat per acotar-ne el sentit. No és el mateix parlar d’aquest terme des del punt de vista de la geografia que de l’art. Tampoc des de la perspectiva de qui treballa el camp/paisatge, o de qui hi va de visita i el transita. És des d’aquest punt de vista, en què el terme està carregat de significats procedents de diferents àmbits sobre els quals ja no és possible pensar de manera aïllada, que treballen Bleda y Rosa des dels seus inicis.

El temps de la fotografia. Habitualment, el tret diferencial de la fotografia és la seva immediatesa, «l’instant decisiu» que immortalitza un moment que no es tornarà a repetir. També s’ha distingit pel seu caràcter incontestable: el que succeeix a l’escena, ha passat, i se’ns diu que és així. Tanmateix, les imatges de Bleda y Rosa es caracteritzen per la seva lentitud, pel seu treball d’investigació previ que s’oposa a aquest dinamisme, per la necessitat de captar pausadament una imatge o, el que sembla ser el mateix per a aquesta parella artística, per la idea de narrar, a través d’una sèrie d’imatges, un passat que corre el risc de desaparèixer si l’encotillem en un sol significat.

La Història. En el seu treball, Bleda y Rosa parteixen d’un qüestionament del relat històric com a incontestable i unívoc i creen la possibilitat de generar noves lectures. Donen, així, la possibilitat de reconstruir un passat que sovint acceptem com a cert, tot i que la majoria de les vegades es tracta d’una imposició creada per diferents generacions al llarg del temps. Amb les seves fotografies, els artistes obren diferents escletxes per les quals es poden colar altres maneres de mirar, altres maneres de recordar i de concebre el passat al marge dels cànons establerts i les institucions. En aquest sentit, el seu treball remet a la figura de l’«àngel de la Història» de Walter Benjamin, que mirava enrere i contemplava un esdevenir que no avançava cap al progrés, sinó que estava completament en ruïnes, al qual només li quedava l’esperança de poder ser reconstruït potser amb un resultat diferent.

Fotografia i text. Les fotografies de Bleda y Rosa solen anar acompanyades de textos, o llegendes inserides dins de l’espai de la imatge i majoritàriament concises –tot i que no és així, per exemple, a Promptuari, on el text que acompanya les imatges és més extens. Aquests textos provoquen, gairebé sempre, un trencament amb l’escena representada. L’objectiu és que molts aspectes de la pràctica fotogràfica que es donen per fets es puguin repensar i que l’espectador es qüestioni les imatges mentals adquirides. És també una manera de posicionar-se en un lloc dins del discurs historiograficoartístic de la tradició documental, a la qual pertanyen els artistes.

Si desitja posar-se en contacte amb el Departament de Comunicació per a sol·licitar el dossier de premsa, imatges en alta resolució o qualsevol altre assumpte, si us plau ompli el següent formulari especificant el/s mitjà/s per al/als quals se sol·licita informació.

També et pot interessar

Exposición de Resonancias en Barcelona