Barcelona Photo Center

Ilse Bing

16.FEB.2023          14.MAIG.2023

Scandale, 1947

Ilse Bing,
Scandale, 1947
Victoria and Albert Museum, London. Llegat d’Ilse Bing Wolff (E.3067-2004)
© Estate of Ilse Bing / Victoria and Albert Museum, London

Exposició

 

16.FEB.2023        14.MAIG.2023

On?

Centre de Fotografia KBr
Avinguda del Litoral, 30 – 08005 Barcelona

Telf: +34 93 272 31 80 (Atenció a l’horari d’obertura de la sala)

infokbr@fundacionmapfre.org

Horari general:
Fins el 30 de març:
Dilluns (excepte festius): tancat
Dimarts a diumenges (i festius): 11:00 a 19:00 h

Des de l’1 d’abril::
Dilluns (excepte festius): tancat
Dimarts a diumenges (i festius): 11:00 a 20:00 h

Tancament de sales:
25 de desembre; 1 i 6 de gener

Horaris especials:
24 i 31 de desembre, 5 de gener 11.00 – 15:00 h

*El desallotjament de les sales s’inicia 10 minuts abans del tancament. L’últim accés (18:30 o 19:30) només permet un recorregut de 20 minuts.

Com arribar

Autobusos: 59, 136, V21, V27, H16, 47, V23
www.tmb.cat

Metro: L4 i L1
www.tmb.cat

Bicis: 396; 397
www.bicing.barcelona

Audioguies

Disponibles en espanyol, català i anglès. Format en línia, accessible a través del mòbil sense descàrregues ni instal·lacions.

Disponible també en dispositiu auditiu que es pot obtenir a la sala (segons disponibilitat).

Preu: 4€

Accessibilitat

La sala d’exposicions compta amb rampa per a cadires de rodes i ascensor intern.

Serveis

Consigna.

Llibreria

Telf. (+34) 932 723 180

Procedent d’una família jueva benestant, Ilse Bing (Frankfurt, 1899 – Nova York, 1998) va descobrir la vocació artística quan l’any 1929 va començar a fer fotografies per il·lustrar la seva tesi d’Història de l’Art, que més tard va abandonar per dedicar-se en exclusiva a la fotografia. S’iniciava així un singular i apassionant recorregut biogràfic i artístic que es prolongaria, pel que fa a la fotografia, durant les tres dècades següents.

El 1930 es va traslladar a París, on es va dedicar al fotoperiodisme alhora que encetava altres projectes fotogràfics de caire personal amb els quals aviat va esdevenir una reconeguda representant de les propostes renovadores que, en el terreny de la fotografia, sorgien en l’estimulant i dinàmic ambient cultural de la capital francesa. L’ocupació nazi la va obligar a exiliar-se i l’any 1941 va arribar a Nova York amb el seu marit, el pianista Konrad Wolff. Gairebé vint anys després, el 1959, quan en tenia seixanta, va decidir abandonar la feina de fotògrafa per dedicar-se, fins a la seva mort, a les arts plàstiques i la poesia.

Es fa difícil adscriure la fotografia de Bing als moviments o tendències en què es va inspirar. La seva obra va transitar per tots els gèneres, des del retrat i l’autoretrat fins als objectes quotidians, les escenes de carrer, el paisatge o la fotografia d’arquitectura, però ho va fer partint d’una diversitat estilística que no és sinó el reflex d’una lectura personal i valuosa dels diversos corrents culturals amb què es va relacionar: el surrealisme parisenc, la inspiració alemanya de la Nova Objectivitat i la Bauhaus, i, finalment, el dinamisme inesgotable de la metròpoli novaiorquesa.

Comissari: Juan Vicente Aliaga

Compra d’entrades

Ilse Bing

Selecciona una opció

Entrades

Individual

Entrada PLUS

 • ENTRADA i AUDIOGUIA per Ilse Bing i Anastasia Samoylova. Audioguia accessible online, des del telèfon mòbil (Smartphone, Iphone) sense descàrregues ni instal·lacions. També es pot sol·licitar un dispositiu a la sala (si hi ha disponibilitat). (Inclou una presentació, en castellà, del/a comissari/a o el/la coordinador/a de la mateixa).
 • PREUS: PLUS GENERAL: 9 €. PLUS REDUÏDA: 7 €. (Col·lectius amb dret a entrada reduïda). Dimarts no festius: 4 €.
 • No inclou auriculars. Pots afegir-los (1€) durant el procés de compra online o a la taquilla de sala; per raons de sostenibilitat et recomanem que portis els teus propis auriculars.

Entrada individual

Els/les beneficiaris/àries de col·lectius amb dret a entrada gratuïta han d’obtenir la seva entrada a la taquilla de la sala.

(En el cas de gratuïtat per discapacitat/mobilitat reduïda podeu sol·licitar reserva prèvia d’entrada al mail: infokbr@fundacionmapfre.org)

Visita comentada

 • La mediació cultural és un dels instruments més dinàmics i eficaços que les institucions museístiques utilitzem per facilitar als nostres visitants una millor comprensió de les exposicions.
 • Breu explicació (15-20 min. aprox.), sobre conceptes i informacions amb què aprofundir en l’apreciació i el gaudi de les obres exposades.
 • Horaris:
  • FINS EL 30 DE MARÇ: Dimecres i dijous: de 16 a 19 h; divendres i dissabtes: de 12a 14 h i de 16 a 19 h; diumenges i festius: de 12 a 14 h.
  • DES DE L’1 D’ABRIL: Dimecres i dijous: de 17 a 20 h; divendres i dissabtes: de 12a 14 h i de 17 a 20 h; diumenges i festius: de 12 a 14 h.
 • Sense cap cost addicional a l’entrada. Informació a recepció.

Clients MAPFRE

 • MAPFRE ofereix als seus assegurats 2 entrades gratuïtes (4 en el cas dels Clients Platino) per visitar Ilse Bing i Anastasia Samoylova a la data que triïn.
 • Per obtenir les entrades cortesia de MAPFRE, accedeix a la taquilla online i segueix el procés de compra. Abans del pagament, el programa us sol·licitarà el vostre NIF/NIE i automàticament activarà la gratuïtat de les entrades que us corresponen.
 • Les invitacions s’han de fer servir en una única visita.
 • Si tens algun dubte, pots consultar aquestes senzilles Indicacions.

Entitats col·laboradores

 • Si pertanys a alguna de les entitats col·laboradores amb Fundació MAPFRE, has d’obtenir la seva entrada reduïda (1 €) a la taquilla de la sala.

Audioguies

 • Si ja has adquirit una entrada i vols afegir l’audioguia, pots adquirir-la de forma individual. Preu: 4 €
 • La audioguia es accessible online, des del telèfon mòbil (Smartphone, Iphone) sense descàrregues ni instal·lacions. També es pot sol·licitar un dispositiu a la sala (si hi ha disponibilitat). (Cada exposició inclou una presentació, en castellà, del/a comissari/a o el/la coordinador/a de la mateixa).
 • No inclou auriculars. Pots afegir-los (1€) durant el procés de compra online o a la taquilla de sala; per raons de sostenibilitat et recomanem que portis els teus propis auriculars.

Grups

Visita de grup

 • En la visita de grup és obligatòria la presència d’un / a guia o responsable de el grup. Si voleu demanar aquest servei a Fundación MAPFRE, sol·liciti informació i tarifes a: infokbr@fundacionmapfre.org.
 • El grup ha d’estar compost per un mínim de 6 pax. i un màxim de 15 pax. (guia inclòs/a).
 • HORARI: Dijous les: 11:00 – 11:30 – 12:00.
 • La formalització de la reserva implica l’acceptació d’aquestes Normes de grups externs.

3 €/pax.

Col·legis

Per informació sobre el contingut, horaris i tarifes de les activitats escolars, consulta la secció Col·legis i famílies.

Famílies

Per informació sobre el contingut, horaris i tarifes de les activitats familiars, consulta la secció Col·legis i famílies.

Important:

 • No s’admeten canvis o devolucions excepte per causa de força major justificada.
 • La compra d’entrades pressuposa l’acceptació d’aquestes Normes per a la visita. Rcomanem la seva lectura abans d’accedir a la sala.
 • Fundació MAPFRE no es responsabilitza de les tarifes, horaris i altres informacions aplicades a les pàgines web d’altres entitats on es poden adquirir entrades per a les seves exposicions.
 • Per necessitats de conservació les sales mantenen una temperatura constant de 21º, de manera que és possible que durant la visita convingui portar alguna roba lleugera d’abric.

L’obra de Bing s’ha conservat disseminada entre diverses col·leccions d’Europa i els Estats Units, i aquesta és la primera vegada en què una exposició la dona a conèixer a Espanya en el seu conjunt.

La mostra, que comprèn prop de dues-centes fotografies, a més de material documental divers, proposa un recorregut complet per la trajectòria d’Ilse Bing mitjançant deu seccions organitzades cronològicament i temàticament: «Descobrir el món a través d’una càmera: els inicis», «L’enrenou del carrer: els anys francesos», «La vida de les natures mortes», «Llums i ombres de l’arquitectura moderna», «Revelacions de l’autoimatge», «Els Estats Units en dues etapes», «El cos dansat i les seves circumstàncies», «Retrat del temps», «Natura en viu» i «La seducció de la moda».

En la seva presentació a Barcelona, l’exposició suma dues novetats importants respecte al seu pas previ per la nostra sala de Madrid: la inclusió de quatre fotografies procedents de les col·leccions del Musée Carnavalet de París i l’exhibició en sala de l’entrevista Drei Fotografinnen: Ilse Bing [Tres fotògrafes: Ilse Bing] (1993; 54 min.). Feta cinc anys abans de la seva mort, amb la direcció d’Antonia Lerch, aquesta conversa forma part d’un projecte que incloïa també entrevistes amb dues altres fotògrafes d’origen jueu: Ellen Auerbach i Grete Stern. La pel·lícula ens mostra una Ilse Bing ja molt fràgil que es mou amb dificultat en l’estretor del seu modest apartament, però amb la capacitat d’evocar amb plena lucidesa la seva vida i la seva obra. Suposa un testimoni emocionant que fa palesa la vitalitat profunda i l’impuls creador que fan de les imatges de Bing obres fonamentals de la fotografia de la primera meitat del segle xx.

Arquitectura. L’arquitectura constructivista, que fomentava l’aspecte social de la disciplina, va tenir una gran repercussió fora de la Unió Soviètica gràcies a El Lissitzky, que va promoure aquest moviment més enllà de les seves fronteres. A partir del 1910, la ciutat de Frankfurt va esdevenir un prototip de l’urbanisme modern gràcies a l’arquitecte Ernst May, ja que va començar a deixar de banda el traçat medieval en favor d’una transformació que atengués les diverses necessitats socials. Tant les teories constructivistes com les de la Bauhaus van tenir gran repercussió en la tasca d’Ilse Bing. Quan va arribar a París, l’artista es va centrar en una de les obres més emblemàtiques de la capital, construïda per a l’Exposició Universal del 1889. L’any 1925 László Moholy-Nagy, que tanta influència va tenir en Bing, ja havia fotografiat la Torre Eiffel, però l’autora no es va centrar només en la bellesa de les formes i en la geometria abstracta de la construcció, sinó que també en va captar els voltants fotografiant-la a diverses altures des de l’interior.

El mateix va passar amb els alts edificis de Nova York, que va fotografiar amb una mirada distanciada alhora que crítica, ja que no hi falten, juntament amb l’arquitectura vertical, edificacions baixes i humils.

Els objectes surrealistes. Ilse Bing va sentir des de ben aviat una gran fascinació pels objectes inanimats, bodegons, cadires i diaris, motius comuns en l’art de les tres primeres dècades del segle xx. El surrealisme va suposar una revolució pel que fa a aquesta mena d’objectes, ja que va incorporar a les composicions un cert aire màgic i de misteri indissoluble. Els objectes quotidians de Bing, sobretot els de l’època parisenca, estan imbuïts d’una atmosfera com de malenconia, gairebé de somni. En canvi, en el període d’exili als Estats Units mostra una certa aparença de fredor i emergeixen trets formals i simbòlics, com el tancament o la delimitació de l’escena copsada.

El moviment. Mentre vivia a Alemanya, Ilse Bing ja s’havia interessat pel moviment dels ballarins de l’escola de Rudolf von Laban, considerat el pare fundador de la dansa expressionista. En arribar a París, va rebre un encàrrec per fotografiar el museu de cera del Moulin Rouge. Amb aquest projecte va retratar la vida quotidiana dins i fora de l’escenari, però sobretot les ballarines en ple moviment. Va copsar la vibració de la dansa, els girs circulars, l’obertura de cames de les ballarines de perfil… A més de la sèrie d’imatges del ballarí Gerard Willem van Loon, una de les feines més destacades que va fer al voltant del moviment va ser la sèrie per al ballet L’Errante, del coreògraf George Balanchine, amb decorat i llibret del pintor rus Pàvel Txelitxov, per a la companyia Les Ballets. L’espectacle es va presentar al prestigiós Théâtre des Champs-Élysées de París el juny del 1933 i posteriorment a Londres.

Pionera de la fotografia. Ilse Bing va formar part d’una generació de fotògrafes que van assolir una visibilitat fins aleshores insòlita, entre elles Germaine Krull, Florence Henri, Laure Albin-Guillot, Madame d’Ora, Berenice Abbott —a la qual Fundación MAPFRE va dedicar una exposició el 2019—, Nora Dumas i Gisèle Freund. No era habitual que les dones es dediquessin a l’art: generalment, aquest camp estava ocupat exclusivament per homes, que veien amb menyspreu, i fins i tot amb animadversió, la presència de les dones en l’àmbit social i cultural. Malgrat això, Bing va fer servir la càmera com a mitjà per afirmar la seva identitat i enarborar la seva independència.

Si desitja posar-se en contacte amb el Departament de Comunicació per a sol·licitar el dossier de premsa, imatges en alta resolució o qualsevol altre assumpte, si us plau ompli el següent formulari especificant el/s mitjà/s per al/als quals se sol·licita informació.

També et pot interessar

Green Umbrella, Zurich 2022